Ett 50-tal byggföretag av varierande storlek har fått 12 500 av 15 000 kronor tillbaka efter slarv med personalliggare. Skatteverket anser att dess strikta lagtolkning slog för hårt mot företagen.
Lagen om personalliggare infördes i byggbranschen den första januari 2016 för att motverka svartarbete. Personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen och när de har börjat och slutat varje arbetspass. Efter en mjukstart då inget företag straffades började myndigheten besluta om avgifter efter ett halvår.
Lagen med sin skarpa och i kritikernas ögon fyrkantiga utformning och de stränga avgifterna visade sig dock slå hårt mot byggbranschen med sina mycket speciella förhållanden där arbetsplatserna växlar och många företag är inblandade i varje projekt. Det är inte alls som exempelvis restaurangbranschen som länge haft personalligare. Och nu backar Skatteverket från sin tuffa tillämpning på en viktig punkt.
50-tal fall
Det gäller ett 50-tal fall där en enstaka arbetstagare har ertappats utan registrering i personalliggaren när Skatteverket gjort oanmält besök. Lagtexten föreskriver 2 500 kronor för den aktuella personen och därtill kommer 12 500 för att personalliggaren inte har förts den aktuella dagen, 15 000 kronor totalt.
Bland de drabbade fanns små företag, till och med enmansföretag, för vilka 15 000 kronor utgör ett betydande belopp. Sveriges Byggindustrier hade fått signaler om detta och hörde av sig till Skatteverket som slog till reträtt. Av de 15 000 kronorna betalas 12 500 nu tillbaka.
– Det slår väldigt hårt i de här fallen och lagstiftaren har sagt att vi ska ta hänsyn till de speciella förhållandena inom byggbranschen, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.
Olika policy
Policyn gäller bara i de situationer där det är en enda verksam person och denne inte är inregistrerad i en personalliggare. Om det är flera verksamma personer och ingen av dessa är inregistrerad i personalliggaren kommer Skatteverket att fortsätta att besluta om full betalning.
– Det är de oseriösa företagen vi vill åt och se till så att det inte fuskas med sociala avgifter och så vidare.
Över 6 500 kontroller har genomförts och av dem har drygt 10 procent av företagen fått böter.