Skatteverkets vägran att godkänna Rot-avdrag vid delbetalningar där köparna tillgodoräknats hela avdraget på slutfakturan kan vara felaktig. Högsta instans ger rätt till en överprövning av ett mål där köparna gått miste om nära 50 000 kronor i avdrag.
Skatteverket beslutade den 1 september 2014 om återbetalning för den lilla entreprenadfirman i Motala av knappt 50 000 kronor efter ett Rot-arbete av en bostad i Ljungsbro. Skatteverket slog ner på att på två delfakturor framgick inte vad fakturerat belopp avsåg och något avdrag för skattereduktion hade inte gjorts. De var på vardera 80 000 kronor och hade betalats i sin helhet.
På slutfakturan framgick att total kostnad var 275 115 kronor inklusive moms, fördelat på arbetskostnad om 140 186 kronor och materialkostnad om 134 929 kronor. Avdrag gjordes då först på slutfakturan för de tidigare betalningarna. Därför blev skattereduktion hela 70 093 kronor och köparna skulle bara behöva betala 45 023 kronor enligt slutfakturan.
Bortsåg från tidigare betalningar
Skatteverket accepterade bara de 45 023 kronorna som grund för Rot-avdrag och bortsåg helt från de tidigare gjorda inbetalningarna. Och köparna fick bara hälften av detta belopp, alltså knappt 23 000 kronor.
Både bolaget och köparna överklagade till Förvaltningsrätten i Linköping. Bolaget menade att det inte finns några felaktigheter i ansökan frånsett den faktureringstekniska delen och att köparna uppfyller samtliga förutsättningar för att ha rätt till skattereduktion. Köparna ansåg att det står klart att arbetet har utförts och att betalning skett under den tidsperiod som föreskrivs för rätt till skattereduktion.
Argumenten bet inte på domstolen. Visserligen konstaterade förvaltningsrätten att ”det finns inte några särskilda bestämmelser som gäller förskottsbetalningar, delbetalningar och betalningar a conto. Det finns inte heller något avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen där den nu aktuella frågan prövats”.
En tidigare kammarrättsdom avgjorde
Men domstolen lyckades hitta en tidigare kammarrättsdom från 2015 som var till Skatteverkets fördel. Med stöd av denna dom blev förvaltningsrättens slutsats densamma som Skatteverkets: ”Det är köparnas faktiska betalning av 45 023 kr som utgör utgångspunkt för beräkningen av den skattereduktion som kan medges”.
Men nu visar det sig att sista ordet inte är sagt. Efter att Kammarrätten i Jönköping (samma domstolen som dömde i det tidigare nämnda målet) avslagit ansökan om att pröva målet får man nu en smäll på fingrarna av högsta instans – Högsta förvaltningsdomstolen. Kammarrätten gjorde fel som inte prövade överklagandet.
Högsta förvaltningsdomstolen skriver: ”Frågan i målet är vilken betydelse det har för AA och BBs rätt till skattereduktion att bolaget delat upp faktureringen på tre tillfällen och köparna betalat två av fakturorna i sin helhet. Skatteverket och förvaltningsrätten har ansett att dessa två fakturor inte kan ligga till grund för skattereduktion.
Det saknas vägledande avgöranden beträffande köparens rätt till skattereduktion i den nu aktuella situationen. Mot denna bakgrund finner Högsta förvaltnings-domstolen att AA och BB ska beviljas prövningstillstånd i kammarrätten”.