
Olle Larsson är en mycket ovanlig byggentreprenör. Han driver bygg och fastighetsföretaget Sisyfosgruppen som sysslar med fastighetsförädling och söker efter fastigheter med en historia. Här träffar ni honom i en öppenhjärtig men förkortad intervju jämfört med Byggarens pappersupplaga om hans enterprenörsanda och visioner kring bland annat Wenngarns slott. Sisyfos har en egen filosofi och är Sveriges enda byggfirma med en anställd historiker under tretton år jobbade Olle Larsson med vindsrenoveringar och drömboenden på BLT projektering, Stockholms ledande vindsbyggare.Bland annat lyxrenoverade man, Elimkyrkan på Östermalm som Zlatan Ibrahimovic köpte. 2008 löste Olle ut de andra delägarna i firman och bytte firmanamnet till Sisyfosgruppen.
Själv är Olle civilekonom i grunden och tillsammans med delägaren Peter Strate började man med bostadskonvertering, där de köpte fastigheter och lokaler som byggdes om till bostäder.
Svårt beslut köpa slott
2012 stod Sisyfosgruppen inför ett mycket stort beslut när firman bestämde sig för att köpa det mycket nedgångna slottet Wenngarn. Slottet hade varit till salu under fler års tid, och ansågs som ett hopplöst företag att renovera. Här finns 70 byggnader och en stor park i ett stort slottsområde på 26 000 kvadratmeter och 35 hektar mark.
– Jag bor själv i Sigtuna och hade varit och tittat på slottet flera gånger. Egentligen hade vi inte råd att köpa ett helt slott, men jag är känslostyrd. När jag får en idé, så klurar jag på hur jag kan hitta vägen dit. Det är en magkänsla, och jag kanske ser något som ingen annan ser. Min drivkraft är, när ingen annan vågar, då vill jag visa att det går, säger Olle Larsson och ler när vi träffas på det nyöppnade Botell Volta i Ulfsunda där kontoret ligger.
Wenngarns slott med alla byggnader höll på att förfalla helt och hållet och under många år var Wenngarn till salu, men ingen ville köpa slottet och missbrukare, kriminella och ryska maffian flyttade istället in på slottsområdet. Hyresvärden var rankad som en av Sveriges värsta hyrsvärdar, och det ryktades att det även fanns en bordell här.
– Slottsområdet hade blivit ett laglöst land och inte ens polisen ville inte åka dit när larmet gick, berättar Anna Lakmaker som arbetar med destinationsutveckling på Wenngarns slott.
Stulna bilar
När Olle tog över Wenngarn 2013 hittades över 120 stulna bilar på området. Ryska maffian krävde flera miljoner för att lämna slottsområdet, vilket Olle vägrade att betala. Samma dag som Olle tog över slottet, brann fyra gamla 1700 -tals byggnader ner, men vem som hade tuttat på har inte bevisats.
På bara sex månader lyckades Olle med konststycket att övertyga kommunpolitikerna och få igenom en detaljplan vilket större byggbolag hade försökt och misslyckats med.
– Inget är omöjligt och livet handlar om lära sig och våga misslyckas. Att skapa ett levande bysamhälle på Wenngarn var ett drömprojekt för mig. All förändring är en möjlighet och det gäller att vara nytänkande, bryta mönster och vara liten galen. Vi körde på och lärde oss i processen. Allt löser sig och projektet växte fram med tiden, här och nu. För att få finansiering till alla renoveringar på slottet byggde vi villor och bostadsrätter som kunde säljas, säger Olle.
Från 2013 när Olle satte igång med renoveringen av Wenngarn, till 2014 när slottet öppnade hade 120 personer lagt ner 120 000 timmars arbete på att renovera och bygga upp tretton nya verksamheter på slottsområdet. Den gamla alkoholistanstalten har byggts om till hotell och restaurang, på slottet finns ett café och konferensmöjligheter, betongfabriken inhyser numera, kontor, gym och förskola och på slottsområdet har ett orangeri, dansloge, bryggeri, destilleri, bageri och en pizzarestaurang byggts upp.
Hållbarhet
På Wenngarn har Olle och Sisyfosgruppen startat ett nytt hållbarhetsprojekt, Hus utan sladd, som invigdes i somras när landshövdingen i Sigtuna klippte sladden. Huset är inte kopplat till elnätet eller det kommunala avloppet. Solpanelerna är effektiva på sommaren, men det går inte att lagra hur mycket el som helst. Under de mörkare perioderna blir det ett möjligheten att ha ett minikraftverk i huset där vätgas förvandlas till el med hjälp av bränsleceller.
– Vi skapar framtidens boende och Hus utan sladd är ett testprojekt där vi samarbetar med över 40 företag som har installerat sin nya hållbara teknologi. Företagen får möjlighet att testa, utveckla och utvärdera sin teknologi. Det finns så många lösningar och det går att bygga vidare på varandras lösningar, berättar Niklas von Schoultz som är Olles assistent på Sisyfosgruppen.
Sen i höstas bor Jens Johansson i huset tillsammans med sina barn och lever ett helt vanligt familjeliv.
– Tillförseln av vatten vill vi på sikt ha från regnvatten, men att säkerställa reningen av regnvatten har visat sig svårare än vi trodde. Därför tar vi idag vatten från brunnen. Allt avloppsvatten, både grå- och svartvatten renas biologiskt, och vi återför vattnet som spolvatten i toaletten för att ytterligare minska vattenåtgången, berättar konsulten Jens Johansson.