En 65-årig hantverkaren skulle på en konkursförhandling i tingsrätten och hade råkat få med sig en kniv. Han fälldes av tingsrätten för brott mot ”knivlagen” men frias nu av hovrätten eftersom han är hantverkare och att det är uppenbart att innehavet inte ha ”ökar risken för våldsanvändning i samhället”.
Det är nättidningen Dagens Juridik som berättar om fallet med den 65-årige hantverkaren från Stockholmstrakten. Han har drivit ett byggföretag och var i tingsrätten med anledning av ett sammanträde om företagets konkurs.
Enligt mannen själv hade han stoppat ned sin dator och sina papper i en väska som fanns i bilen för att bära in dem till sammanträdet. Vad 65-åringen då inte tänkte på var att han i denna väska alltid har en kniv i ett separat fack.
Åtalades och dömdes
Men den förklaringen ville varken polis eller åklagare lyssna på. Han åtalades och dömdes i tingsrätten för brott mot knivlagen till 50 dagsböter, totalt 2 500 kronor. Stockholms tingsrätt ansåg det inte befogat att ha kniv på en allmän plats där många människor vistas.
Domen överklagades till Svea hovrätt som i och för sig håller med om att det måste anses handla om ett innehav som inte har varit befogat och att 65-åringen har åsidosatt förbudet i knivlagen.
Men man kan i vissa sällsynta fall gå fri från ansvar om det anses ursäktligt. Och det ansåg hovrätten i detta fall.
”Av utredningen i målet framgår emellertid att X (den tilltalade) arbetar som hantverkare, att den aktuella kniven är en arbetskniv som hör till hans normala utrustning, att han var i tjänst den aktuella dagen, samt att det var på grund av ett misstag som kniven kom att medföras av honom till domstolen. Det är uppenbart att det inte har handlat om ett sådant knivinnehav som typiskt sett ökar risken för våldsanvändning i samhället”, skriver hovrätten, enligt Dagens Juridik.