Byggaren var med när ett glastak med integrerade solpaneler lyftes upp och monterades på en kulturmärkt byggnad i Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Den nya tekniken innebär att man slipper konstruktioner ovanpå varandra.
Det är det svenska börsnoterade företaget SolTech Energy som står bakom solcellsprojektet i Slakthusområdet där gamla industrier i slakteribranschen håller på att omvandlas till restauranger , musik- och kulturscener, bostäder och skolor.
Den aktuella byggnaden som är kulturminnesmärkt ska bli restaurang- och underhållningslokal. Satsningen på ett tak med inbyggda solceller ingår i ett EU-finaniserat projekt.
75 fönster
Byggaren såg när de första av de sammanlagt 75 glasfönsterna monterades med hjälp av en jättelik lyftkran på taket som vetter mot söder.
SolTech utvecklar byggnadsintegrerade solenergiprodukter och har kommit att bli ledande inom solcellsenergi, inte minst tack vare deras stora satsning i Kina, det land i världen som producerar mest solenergi.
Solceller på taket har funnits i många år men det som är nytt är att solcellerna integreras i byggnaden. Därmed slipper man göra två takkonstruktioner. Det ger förstås ett helt annat estetiskt intryck när solcellerna är införlivade i glastaket. Dessutom slår man två flugor i en smäll genom att både göra energivinster och få ett ljusinsläpp.
Detta är möjligt tack vare Soltechs samarbete med Hydro Building Systems, Wicona som står för själva profillösningen i varje projekt.
Lagom skuggning
Produkten kan beställas med olika grad av transparens, vilket innebär att man kan få lagom mycket solskuggning samtidigt som elektricitet produceras. Annars är ju ofta en invändning att det blir för varmt på sommarhalvåret. I det aktuella huset är transparensen 30 procent vilket således ger 70 procents effektivitet.
Det aktuella taket i Slakthusområdet som har 30 procents transparens vilket ger 70 procents effektivitet har 5 kilowatt i effekt och genererar cirka 5 000 kilowattimmar per år. Därmed behövs förstås en kompletterande energikälla via en elanslutning.
Rickard Viklund, offertingenjör på SolTech, uppger att själva monteringen sker med hjälp av särskilt anlitade glasfirmor med den rätta kompetensen men att inget hindrar byggfirmor från att inkludera denna lösning i sina projekt.
– Produkten är företrädesvis för kommersiella och offentliga byggnader men kan nyttjas i privata bostäder också, säger han.
Han uppger att Soltechs tekniska lösning fungerar på alla typer av glasfasader och glastak.