Över 900 utställare och sannolikt över 50 000 besökare. Nordbygg 2018 upprepade tidigare års status som mötesplats för byggbranschen i Norden. Byggaren sökte upp produktnyheterna och intervjuade utställare.
Dewalt
En kraftmaskin som klarar av skruvar som är både tjocka och långa. Dewalt som i år placerade sig i samarbetspartnern och återförsäljaren Fosabs monter passade på att lansera en batteridriven maskin i sin 54-voltsserie. Mycket användbar när tjocka limträbalkar ska fästas ihop.
– Det byggs ju mer och mer med limträ istället för betong och här kan du skruva i skruvar på en meter eller mer och 13 millimeter tjocka utan problem, berättar Pontus Zedun på Dewalt.
Motsvarande maskiner på marknaden med sladd väger kanske 12 kilo medan denna väger hälften inklusive batteri.
Essve
Här står TV-snickaren Björn Christiansson och testar Essves nya träskruv tillsammans med Essves vd Magnus Dahlberg.
– Den fungerar väldigt bra, tycker testsnickaren själv.
Arbetet med att ta fram skruven har tagit fyra år. Det behövdes 4 000 skruvar från 54 olika fabrikat och 1,6 miljoner mätningar innan man hittade vad man sökte. När sedan testande hantverkare fick tycka till blev resultatet Essdrive. Tillverkaren uppgav på en presskonferens i samband med Nordbygg att de egenskaper som snickarna efterfrågade är uppfyllda: Snabb start, bra passning, snyggt resultat och hög klämkraft.
Hemligheten sitter i huvudet och spetsen som är patenterade. Bland fördelarna framhålls bland annat en tredjedel så högt anläggningstryck mot normalt, alltså 1 kilo. Detta avlastar kroppen vid mycket skruvande. Hantverkarna gillar förstås att skruven hugger snabbt men också att det i de flesta fall blir flisfria och snygga avslut.
I sommar börjar skruvarna säljas i byggmaterialhandeln i 12 dimensioner (5,0×70-120 och 6,0×70-140) vilket fylls på med fler dimensioner under hösten. Den gamla generationens skruvar kommer fortsätta att saluföras till ett lägre pris.
Hitachi
Här provar kunden Staffan Bagge verktyg i den nya batteriplattformen Multivolt tillsammans med Hitachis produktchef Måns Hermelin. Det handlar om 36 volt, dubbelt så mycket som tidigare men ändå i samma batteriformat. Detta gör förstås de förhållandevis små maskinerna till kraftpaket.
– Vi tror på ett ordentligt genomslag. Responsen har varit god från kunder som provat kraften i maskinerna och priset blir bara några procent högre än de gamla maskinerna, säger Hitachis vd Magnus Nilsson på plats i montern.
Cirkelsågar, vinkelslipar, skruvdragare, mutterdragare och slagskruvdragare erbjuds nu med det nya batteriet. Försäljningen startar den första oktober då Hitachi byter namn till Hikoki efter japanskt ägarbyte.
Bosch
Tomas Jochum, marknadsansvarig på Bosch, lyfter här upp en pall med cementsäckar på 275 kilo med en skruvdragare med det nya batteriet Procore som byggts om till en vinsch. Allt för att illustrera kraften i maskinerna.
– Nu vågar vi stå för att detta motsvarar 230 volt nätanslutna maskiner. Det innebär att kunderna kan släppa sladdarna.
Serien av verktyg som ska utrustas med det nya batteriet växer nu gradvis fram men ännu är man inte redo för kap-och gersågar.
Däremot visade Tomas Jochum upp en tigersåg som sågade sig igenom både trä och skruv utan minsta motstånd.
ITW
Paslode IM45CW heter den nya gasdrivna och sladdlösa spikpistolen för pappskruv som ITW visade upp i sin monter och som började säljas nyligen och lanserades på Nordbygg. Den är utrustad med ny motor och drivning.
– Den är driftsäkrare. Det blir färre stopp och mindre problem med matningen. Tidigare har spikningen stannat upp emellanåt, berättar produktchefen Tomas Karlsson som tillade att hundratals skott avlossats med samma maskin redan premiärdagen.
Ejendals
Ejendals visade upp en helt ny skokollektion på Nordbygg under namnet Zenit Evo. Det är en serie med sportliknande skyddsskor som ser ut som moderna joggingskor. Det är en lättviktssko i den högsta skyddskategorin utrustad med spiktrampsskydd och aluminiumtåhätta. Serien innefattar sex modeller i olika skyddsklassificeringar. Materialet är nytt genom att det är en textilsko med lättvikts-PU-sula och en yttersula i RPU.
– Det är en ny tanke för oss att göra sportiga snygga och samtidigt funktionella skyddsskor och nu har vi en komplett serie med detta för första gången, menar Anders Hedwall på Ejendals.
Tata Steel
Tata Steel medverkade vid Nordbygg för första gången. Anledningen är att företaget nu tar sig an plåtslagerimarknaden och har tecknat ett distributionsavtal med Ahlsell-kedjan. På bilden är det Niklas Eriksson som visar upp ett plåttak som han menar är tåligare mot repor än konkurrenternas. Därmed slipper man skydda plåten med folie vid arbetet vilket ses som ett miljöargument. Också distributionen med båt från Holland till hamn i Halmstad för vidare transport till Ahlsells centrallager uppges skona miljön. Det här mjuka sortimentet för plåtslagarna kommer att vara ett komplement till Tata Steels övriga sortiment med låg- och högprofiler, takavvattningsprodukter etcetera men det är ett mycket viktigt tillskott.
– Det är en storsatsning. Vi går in på en miljardmarknad och ska bli en seriös och hållbar aktör. Vi har varit kända i världen men nästan helt okända i Sverige men nu ska det bli ändring på det, säger Niklas Eriksson.
Festool presenterade sin första batteridrivna såg för isoleringsmaterial. Tidigare har man hantverkarna får improvisera med knivar, sticksågar eller cirkelsågar. Isolersågen som kommer i tvålängder påminner om ett långt sticksågsblad och körs genom en styrskena som avslutas med ett vinkelanslag. Dammsugare kan kopplas till.
– Vi har fått väldigt fin respons från besökarna, säger Mattias Mattsson på bilden.
Gunnebo
Tre olika infästningar lanserades av Gunnebo på Nordbygg – en panelskruv, en expanderskruv och en beslagsskruv. Expanderskruven som Patrik Eriksson visar upp i mitten av de tre exemplen är den som överlägset bäst har klarat en klimatkammare där 15 års korrosion simulerats fram. Panelskruven har ett 8 millimeters flat utanpåliggande huvud som täpper igen träfibrerna, en övergänga som höjer lastbärförmångan, och S-spets som tar bort sprickrisken. Den klarar allt det som panelspiken har klarat. Det blir också Sveriges enda godkända panelskruv enligt AMA Hus.
– Vi har arbetat i tät dialog med organisationen Svenskt Trä som länge känt till utmaningarna med infästning av träfasader, säger Isac Lejondahl, produktchef Skruv & Infästning på Gunnebo.
Beslagsskruven har ett mindre, snyggare huvud än tidigare, men med samma styrka. Konan under huvudet fyller beslagshålet och hindrar oönskade materialrörelser.
Leica
Här har ni Leicas senaste innovation som Ulf Gabrielsson stolt visar upp. Det är en laser som kan uppgraderas när som helst genom att kunden kontaktar leverantören. Tidigare behövde man köpa en helt ny laser för att få fler funktioner. Nu kan samma apparat förvandlas från exempelvis planlaser till tvåfallslaser.
Tikkurila
Tikkurila har skapat en träfärg som man kan måla över med en annan kulört med en enda målning. Alcro Solist är en enskiktsfärg som i montern på Nordbygg förvandlats från rött till grönt. Det gäller bara att ytan är hyfsat fin för att det ska räcka med en målning. Men man börjar med fördel med rulle först och mycket färg och sedan med pensel. Fördelarna är uppenbara.
– Man kanske har tröttnat på den gamla färgen och vill förnya sig eller så står man inför en försäljning av huset och vill smidigt och enkelt ge det en ny kulört, tipsar Martin Helgeson, produktchef på Tikkurila.
Gyproc
Habito heter den senaste gipsskivan från Gyproc. Den har den unika egenskapen att man kan fästa upp tunga saker direkt på skivan utan använda expander eller pluggar. Träskivan kan nu läggas åt sidan.
– De som har besökt vår monter har insett att det här blir både en tidsbesparing och en ekonomisk vinst att slippa sätta dit en träskiva, berättar Lars Hasselgren som står bredvid en väggklättrare i form av en docka och kollegan Elin Holmberg.
Habito klarar att fästa 66 kilo vilket är mer än dubbelt så mycket som tidigare.
Svenskt Trä
Svensk Trä har nu kommit så långt med CMP – certifierad målad panel – att byggmaterialhandlare börjar erbjuda industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor i bra kvalitet. Derome började leverera CMP-systemet i flera olika kulörter den första april i år.
CMP-systemet som här visas upp av Erik Borgström på Svenskt Trä uppges säkerställa höga krav på träråvaran, färgen, fuktkvoten och den industriella ytbehandlingsprocessen. Här samarbetar bland annat träindustrin och färgtillverkarna för bästa resultat. Dessutom krävs en korrekt utförd montering för att säkerställa en lång livslängd.
Halle Plast
Den här vinterträdgården från Halle Plast som försäljningschefen Patrik Porath visar upp kan från och med nu levereras till kund för montering inom 15 dagar. Tidigare tog det 6-8 veckor. Förklaringen är att Halle Plast erbjuder olika standardmått som tillhandahålls på lager för snabb leverans. Patrik Porath framhåller vidare finessen med att karmen monteras i ett enda stycke med plastdistanser i karmen för bästa möjliga täthet, en så kallad bruten köldbrygga.
Grabber
Grabber presenterar en skruv för träbaserade skivor mot stål, till exempel spånskivor och OSB. Det nya med Vector-skruven är specialutformad framför allt i spetsen för att ta sig igenom stålet dubbelt så fort som andra skruvar på marknaden. Den finns som både bandad och lös skruv.
– De som besökt vår monter blir väldigt imponerade över snabbheten och att den klämmer ihop, säger Nicklas Thuresson, produktchef på företaget.
Byggma
Här står Stefan Öijerholm på Byggma och talar infästning för fönster med Masonite Beams reglar med besökaren Mikael Rasmusson på Blåsut Bygg AB. Han passade också på att visa annat än denna gamla trotjänare till produkt, bland annat de nya Wall2paint-spånskivorna som är folielagda så att man slipper lägga på OSB, gips och spackla. Nu är det bara att skruva direkt på spånskivan. Dessutom kan skivan nu fås tapetserad med Boråstapeters sortiment.
– Det har verkligen varit kvalitativa besök här i år. Tidigare kunde det ibland vara “kusiner från landet” som kom hit och festade. Nu träffar vi många beslutsfattare och alkoholen är borta från montrarna, säger Stefan Öijerholm.
Automile
Automile lanserar för första gången en produkt som inte vänder sig mot arbetsbilarna i första hand. Den enhet som Niklas Stoltz här visar upp vid en motorcykel ska kunna spåra upp dyra verktyg och grävmaskiner exempelvis. Digitala staket kan byggas upp kring en arbetsplats och försvinner något därifrån kommer ett larm i telefonen och föremålet kan följas av ägaren på en karta. Tillbehöret ska utvecklas till att också fungera som temperaturmätare, spänningslarm och annat. Det kopplas till det aktuella föremålets batteri eller så använder man tillbehörets eget batteri som räcker i sex månader.
Guardio
Guardio har bara funnits ett par år men visade upp sig med innovativa nyheter inom hörselskyddsområdet. Majoritetsägaren i företaget Nawar Toma visar här upp en prototyp på det hörselskydd som snart ska ut på marknaden. Det unika är en mikrofon på både utsidan och insidan av kåpan som fångar upp skadliga ljud och skonar öronen från dem. Samma produkt kan användas med både hjälmfäste och hjäss-bygel. Via en app i telefonen kan musik och annat ställas in. En sensor i mikrofonen – Vox – gör att man kan tala med sina kolleger i hörlurarna.
Flexit
Flexit ville slå ett slag för rumsventilatorer som är mera vanligt i företagets hemland Norge men som kommer mer och mer i Sverige. Två rumsventilatorer med en respektive två inbyggda motorer ställdes ut och de har kapacitet för rum på 15 respektive 17 kvadratmeter. En fläkt blåser ut luften var 70:e sekund och upp till 80 procent av den luft som går ut får man tillbaka. Det blir alltså såväl ökad luftomsättning som en energibesparing. Passar särskilt bra i garage, källare, Friggebodar och Attefallshus
Per Ek på Flexit som syns på bilden vill också passa på att tipsa om en ny mindre och smidigare friskluftsventil i sortimentet.
Lindab
Här står Ioan Farcas och Bengt Svensson framför nytillskottet i Lindabs sortiment – färdigmonterade solcellspaneler på plåttak. Ett schweiziskt företag tillverkar solpanelen som på detta sätt knappt märks på plåttaket. Och som väger två kilo per kvadratmeter mot normalt upp till 20 kilo. Tidigast i höst kan detta vara ute på marknaden och siktet är i första hand privatbostäder.
– Det är en estetiskt tilltalande och miljövänlig lösning, förklarar Bengt Svensson nöjt.
Gop
Gunnar Persson på Gop visar här upp ett helt nytt tak för uteplatsen som ska likna ett glastak men i själva verket är tio millimeter akrylplast. Det blir billigare än glas men en exklusivare touch än de kanaltak som många annars väljer.
– Och så blir det lättare att hantera vid montering, säger Gunnar Persson som även upplyser om den tioåriga garantin på taket.
Gop lanserar även Woodlon, ett utegolv i nya fräscha färger som återförsäljarna nu kan få smidigt och snyggt presenterat i en färdig hylla.