Arbetsmiljöverket har slagit till mot K-rauta och ytterligare fyra grossister och återförsäljare av spikpistoler och hotar med förbud. Orsak: Omkretsen på handtagen är några millimeter för små. Men det finns inga krav på viss storlek, bara rekommendationer, skriver Byggarens systertidning Järn Bygg Färg. Arbetsmiljöverket utför emellanåt så kallade marknadskontroller. Då köper man in olika typer av produkter som testas utifrån gällande regler och rekommendationer. Sedan skickar man räkningen för testerna till de aktuella företag som saluför produkterna. I det aktuella ärendet testades en handfull spikpistoler ur lågprissortimentet.
– Vår tanke var att om de håller måttet så bör också de dyrare göra det, förklarar Gun Fridfeldt, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket i nästa nummer av pappersupplagan av Järn Bygg Färg.
Men ingen höll måttet. Gemensamt för pistolerna vara att handtagen var för stora i omkrets. Arbetsmiljöverket ansåg att de var utformade för väldigt grova manshänder. Kvinnor och män med normala eller små händer kunde inte greppa spikpistolerna optimalt vilket försämrar ergonomin. Handtaget på K-rautas spikpistol FXA 34 hade en omkrets på 125 millimeter. Enligt rekommendationer från Arbetsmiljöverket ska handtagen vara mellan 105 millimeter för kvinnor och 120 millimeter för män.
Rekommendationer
K-rauta pekar i sitt svar den 19 augusti att det just bara är rekommendationer och ”och inget obligatoriskt säkerhetskrav”. Men med det svaret nöjde sig inte Arbetsmiljöverket. Åter igen hotar verket med att man ”överväger att förbjuda er att släppa ut spikpistol 34 på marknaden om inte bristerna rättas till”. Hur kan en rekommendation plötsligt bli ett bindande krav?
– Vi får diskutera hur långt vi kan gå med en rekommendation. Men vi vill att K-rauta motiverar sig mer med en riskbedömning och underlag på varför de valt denna storlek, säger Gun Fridfeldt.
Även Essve hotas med förbud mot en av sina spikpistoler. En representant för företaget uppger för JBF att han är förvånad. Essve har låtit 20 användare i Sverige och lika många i Norge testa pistolen. Omkretsen på handtaget och pistolens utformning generellt har bestämts mot bakgrund av just dessa tester. Essve anser att Arbetsmiljöverket borde ha kunnat acceptera den skillnaden på några millimeter som föreligger jämfört med rekommendationerna.
Sten Folkesson, förbundsjurist på Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, ifrågasätter Arbetsmiljöverkets prioriteringar.
– Man blir kluven. Det är ingen tvekan om att det händer mest arbetsmiljöolyckor i byggbranschen. Och det slarvas mycket. Men här håller man på med petitesser. Arbetsmiljöverket skulle ta tag i de stora frågorna och göra kontroller av företag som tar chanser och springer på taken. Det är där de stora olyckorna sker. Inte om ett handtag är för tjockt. Det får man komma till när man klarat de stora frågorna. Det blir ett löjets skimmer över det här, anser han.