För många bygghantverkare är det lockande att starta eget och driva ett eget bolag. Vad det är som lockar till att ha sitt eget har inte riktigt framkommit men det är väl lite som ordspråket säger ”man är själv sin egen bästa dräng”. Det har beräknats att det mycket grovt räknat finns cirka tvåhundratusen bygghantverkare som driver bolag.
Genom en enkel enkät som jag själv genomförde 2011 då jag reste runt i landet på bygghandlarnas kundträffar och träffade c:a två tusen byggare som var kunder till bygghandeln, fick jag en enkel statistik som sa att 41 procent var enskilda bolag med bara personnumret som organisationsnummer och 43 procent var AB och resten däremellan 6 procent var handelsbolag. Jag fick en uppställning 2019 på kunder, som var med i en kundklubb och kunde då räkna enskilda bolag och i det registret fanns det 28 procent enskilda företag.
Bygghantverkarföretagen är den bransch där bolagen tar de allra största bolagsriskerna av alla branscher, som jag känner till. Att arbeta på fastigheter med tio års reklamationsrätt, med delvis komplicerade avtal, hög utlåning i fakturasystemet inklusive ROT hantering, arbetsmiljörisker, prisberäkningssätt, en skyddande konsumenträtt (KtjL) m.m. I denna hög-risk- bransch borde naturligtvis alla vara aktiebolag och minska det personliga ansvaret som kan drabba hela familjen, men så är det alltså inte.
Det är inte bara så som jag skriver här ovan, nästan tjugotusen byter skattsedel från A-skattsedel till F-skattsedel varje år! Man går alltså ut och in i anställningar till enskildföretagare varje år. Varför gör man det? Hade man haft ett aktiebolag (AB) hade man haft A-skattsedel hela tiden!
Sänkt aktiekapital till 25 000 kr
Från årsskiftet sänktes aktiekapitalet för bolag från 50 000 till 25 000 kronor. Tanken från lagstiftarnas sida har varit att det skall göra aktiebolagsformen mera tillgänglig för de som vill starta bolag, det främjar företagandet i stort och i synnerhet bland bygghantverkarna.
Jag som jurist som dagligen brottas med bygghantverkarnas problem, ser nu gärna att alla de som går ut- och in företagandet startar ett aktiebolag.
Under 2019 redogjorde jag för ett ärende där en enskild byggfirma (personen) fick ett krav på flera hundra tusen på sig nio år efter avslutat uppdrag. Han hade inte haft F-skattsedel de senaste sex åren och hade en trygg anställning på ett leverantörsföretag istället.
Nu hotades hela hans familjs ekonomi av dessa nya yrkanden. Det är en sak att, när man som jag tittar över ärendet och ser små möjligheter för kravställaren att få rätt, än när ärendet är kallat till process i tingsrätten med juridiskt bistånd. Osäkerheten blir stor, samtidigt vet vi jurister att få driver process ett helt år för att ändå komma fram till en förlikning, som alltid går ut på byggarens konto med förlust och till konsumentens plussida och vinst.
Själv har jag precis avslutat ett ärende i Borås tingsrätt. En konsument som inte ville betala. Genom en mängd juridiska spetsfyndigheter med stämning och genstämning, tolkning av uttrycken generalentreprenad (GE), totalentreprenad (TE), av ”påstå § : en 51” i konsumenttjänstlagen gick min huvudman till slut med på en förlikning där konsumenten kom undan med 70 procent av yrkandena.
Ett år av processande tog slut precis innan parternas ombud skulle hålla sina slutanföranden efter två dagars huvudförhandling. Jag skall återkomma till detta ärende senare och min huvudman har lovat att vi skall kunna göra ett reportage där han själv får ge uttryck för detta ärende.
Starta eget eller nystarta
Nu vill jag bara att alla enskilda företagare kan göra en ”nystart som företagare” eller att de som funderar på att starta ett bygghantverkare-bolag tar tillfället och startar ett 25 000 kronors aktiebolag. Själv har jag skrivit en läroboka ”Ture startar eget byggföretag” och det finns en kurs på distans att gå. Allt bygger på min långa erfarenhet om hur det är i branschen. Ni når mig bäst genom att kontakta tidningen Byggaren.
Sten Folkesson,
Affärsjurist för bygg- & bygghandel