35 procent av allt avfall i Sverige kommer från byggbranschen. Det vill stenullstillverkaren ROCKWOOL och byggvarukedjan Optimera ändra på. Nu samarbetar de båda företagen för att få fler byggare att återvinna stenullsisolering i stället för att skicka det på deponi.
– Byggvarukedjornas roll är oerhört viktig för att vi ska kunna öka återvinningen i branschen och Optimera är ett föredöme som vill vara med och driva utveckling för en mer hållbar byggbransch”, säger Jonas Zacharoff, VD på Rockwool Sverige.
Stenullstillverkaren Rockwool har erbjudit återvinning av sina produkter i Sverige i fem år. När byggbranschens krav på miljö och hållbarhet nu ökar stiger även intresset för återvinning.
Återvinningsservicen, som kallas Rockcycle, innebär att spill från byggarbetsplatser samlas in och återvinns till nya stenullsprodukter av samma höga kvalitet som innan. Det insamlade materialet går in i den vanliga produktionen igen där det smälts ner och kan bli till vilka nya produkter som helst.
Hittills har främst större entreprenörer testat servicen, men nu vill Rockwool bredda erbjudandet för att få in material även från små och medelstora byggare via byggvaruhandlare.
Optimera var tidigt intresserade av att samarbeta och tillsammans har de båda företagen jobbat fram en process ihop med återvinningsföretaget Carl F.
Optimera är en av Sveriges största byggvarukedjor.
– Vi har som mål att så stor andel som möjligt av våra produkter ska vara cirkulära och ingå i en återvinningsprocess, säger Henrik Björk vid Optimera. Energiåtervinning är förvisso bättre än deponi, men vi vill uppnå helt cirkulära materialflöden där det är möjligt.
- Stenullsisolering har unika cirkulära egenskaper och det vill vi att våra kunder ska kunna dra nytta av i form av Rockcycle”, säger Henrik Björk vid
- Rent praktiskt är processen enkel. När en kund till Optimera vill använda sig av Rockcycle går de först igenom upplägget med byggsäljaren.
Men Henrik Björk menar att den största utmaningen med att få byggbranschen att tänka mer cirkulärt är människan.
– Människor är ofta inte intresserade av att ställa om eller förändra utan föredrar att göra på samma sätt som igår. Därför behöver vi säkerställa en enkel och effektiv arbetsprocess för byggarna. De ska helst inte påverkas alls.”