Produktnyheter från när och fjärran

Tufft headset       Vertical Jabra Steel Lifestyle 01

Jabra Steel är Jabras tuffaste, trådlösa headset hittills. Det är skapat för att kunna användas av hantverkare i arbetsmiljöer som ställer stora krav på ett headset. Det ska fungera i hårda vindar, täckt av damm eller under en diskbänk.

Jabra Steel har testats för att klara fall från höga höjder på hårda ytor, vatten, damm, vibrationer, temperaturer etcetera. Allt för att klara tuffa och bullriga miljöer. Headsetet har HD-Voice med brusreduceringsteknik som analyserar ljudet i omgivningen och framhäver rösten.

Den speciella öronkroken gör också att headsetet sitter säkert under de mest skiftande arbetsförhållanden. Jabra Steel är en kompakt, strömeffektiv lösning för en hel arbetsdag.

 

 

Nya spikverktyg från DewaltDewalt spikpistol

Dewalt lanserar ett nytt sortiment spikverktyg som är utvecklat för alla typer av byggjobb från trästommar till lister och foder. Enligt Dewalt är verktygen robusta och kompakta med låg vikt och de är ergonomiskt utformade för att reducera påfrestningen på användaren vid långvarig användning, de har exceptionell pålitlighet och maximerar produktiviteten vid krävande arbeten. Spikpistolerna har hög prestanda och driver upp till 90 mm ringspik i hårt trä. Dyckertpistolerna har oljefri design för att minimera servicebehovet samt risken för oljespill.

 

Varför mura när man kan limma? Essve stenlim pro

Med Essve Stenlim Pro och Essve Stenlim Gel med snabbhärdande egenskaper blir sten- och murarbeten som exempelvis låga stenmurar, stödmurar, kantsten och toppsten betydligt enklare. Essve Stenlim Pro är ett snabbhärdande skumlim och kan användas direkt och utan tillbehör tack vare det medföljande appliceringsröret. Essve Stenlim Gel är ett superstarkt gellim som är 100 procent vattenfast och har en konsistens som varken rinner eller droppar.

Liten cirkelsåg med samma skärkapacitet som storcirkelsåg Bosch

De två nya handhållna cirkelsågarna från Bosch – GKS 55+ G Professional och GKS 55+ GCE Professional – ger ett 15 procent djupare snitt jämfört med tidigare modeller med samma sågklinga. Detta tack vare en ny växelhusgeometri med två speciella detaljer: storleken på och placeringen av spindeln.  Båda cirkelsågarna kan användas med Bosch FSN Professional styrskenssystem. Den robusta bottenplattan av gjuten aluminium är utrustad med exakt frästa spår, som också gör maskinerna kompatibla med styrskenor från andra tillverkare.  Cirkelsågen har ett skärdjup på 63 mm, en vikt på endast 3,8 kg och kraftfulla motorer, vilket garanterar hög skärhastighet.

Värmekamera för fickanVärmekamera 2

Världens första fullutrustade värmekamera i fickstorlek. Den lanseras nu av Flir och kan användas inom en rad områden. Den kan riktas mot en fasad och avslöja bristande isolering och otäta fönster genom att mäta punktvisa temperaturer , upptäcka brott i golvvärmeslingor, överhettade kontakter och mycket annat.

Funktionerna i modellen Flir C2 känns igen från Flirs större modeller. Kameran klarar värmemätningar på mellan 10 minusgrader och 150 plusgrader. Bildfältet är 45 grader brett. Det gör att C2 kan ta in stora delar av ett objekt även på korta avstånd.  Det finns en inbyggd led-belysning. MSX-förstärkta värmebilder ger skarpa detaljer i bilderna som sedan kan laddas ner på en dator och analyseras. 

Kameran kommer att säljas av ett antal återförsäljare och av Flir och kosta cirka 8 000 kronor.

Unik laddning av elverktyg

171fc14b49a79ea979710de5b3402b30 LEltandborsten är förebilden för Boschs nya batterier, som företaget bedömer vara en ”världsnyhet”.  Inte så att verktygen ska stoppas i munnen men däremot är det laddningsprincipen som tillämpas för första gången på elverktyg, enligt Bosch. Det nya batteriet inklusive laddare passar 18 volts serien Professional.  Principen är så kallad induktion, verktyget ställs på en laddare som alstrar ett magnetfält som omvandlas till ström i batteriet. Det behöver således inte plockas bort och sättas på laddning som idag är den förhärskande tekniken.
Wireless Charging Systems kallar Bosch sin nya kraftöverföring och man räknar med att börja sälja paketet laddare-batteri under hösten.

Eltandborstemodellen passar nog bäst vid mer stationära jobb där man mellan arbetsmomentet kan ställa verktyget på laddplattan. Det låter sig inte göras lika lätt vid takarbete eller där man far fram och tillbaka på ett bygge.

 

Världsklass med två hastigheter

Bild VärldspistolMed dess två hastigheter för olika spiklängd, hamnar DeWalts nya gasfria batteridrivna spikpistol i en klass för sig. I världsklass. Det finns ingen annat verktyg av den typen i världen, enligt DeWalt. DCN692 är tvåhastighetspistolens officiella beteckning och den är samtidigt det första DeWaltverktyget som kombinerar borstlös motorteknik med det nya XR 5.0 Ah litiumjonbatteriet. På en laddning ska det klara att avfyra upp till 850 spik. Spikpistolen kan ställas in antingen på enkelskott (två spik per sekund) eller serieskottsskjutning. Även spikdjupet kan varieras beroende på materialet.

 

 

 

Spikpistol för diskreta jobb

Bild 2 SpikpistolNågot för finliraren? Knappt synligt för ögat blir den dyckert som slås in i kantlisten med en Omer B6.50N, enligt Hjo Trade AB som ställde ut den på Trä & Teknikmässan i Göteborg. Den är tryckluftsdriven och laddas med dyckert vars diameter är 0,6 mm. Längden på dyckerten kan varieras från 22 till 55 mm.

 

 

Ett knäskydd värt namnet

SS KnäskyddMattias Tjärnström fick rejält ont i knän och vrister när han lade golv i sitt hus.  Om han som amatör fick så ont trots att han använde knäskydd hur skulle då inte yrkesfolket känna? 
Men han upptäckte att marknadens knäskydd inte levde upp till begreppet skydd. Så med stöd av bland annat Svenska Byggbranschens utvecklingsfond har han nu efter fem år fått fram Kneefree som avlastar inte bara knäna utan också fotvrister och tår. Det sker genom att kroppstyngden fördelas på skenbenet.
- Jag hade 700 besökare på Nordbygg och alla var mycket positiva till Kneefree, säger han till Byggaren.

 

 

 

 

Är laddad för uppgiften

SS_Boschbatteri.jpg4,0 Ah-batterierna har petats ner från piedestalen och börjar ersättas av 5,0 Ah-modeller. Det ökar driftstiden med 25 procent jämfört med gamla ”fyran”, hävdar Bosch som nu lanserar ett 5,0 batteri i 18 V-klassen. Enligt Bosch är det nya batteriet det mest kompakta och lättaste i sin klass. Det väger 620 gram och passar alla Boschs 18 Volts verktyg.

 

 

 

Utegolv för vinterförvaring!

UtegolvEtt alternativ till att bygga ett vanligt utegolv på en tryckad regelkonstruktion är att använda Nivell System där reglarna är av mindre dimensioner och kan placeras direkt på underlaget, typ plattor, och detta tack vare plastskruvar som kan anpassas efter underlagets oregelbundenheter. Skruvarna finns i längder från 100 upp till 300 mm. Nivells utegolv kan demonteras relativt enkelt om man nu skulle vilja ta in det för vintern. Eller vill återse plattorna igen.
 

Rustade för regn och kalla vindar

RegnkläderBygg & Anläggning är ett av de fem arbetsområden som Grundéns prioriterat i utvecklingen av nya regnkläder. Den senaste serien heter Storm för att markera att plaggen är helt vattentäta och tål bistra väderförhållanden. För byggare är regnkläderna naturligtvis anpassade för att kunna rymma verktyg, spik och tumstock. Huvan kan också dras över hjälmen. Grundéns har sekellång erfarenhet av att tillverka regnkläder.

 

 

 

 

 

 

 

“Helgjutna” slipkorn

RondellKedjan är inte starkare än dess svagaste länk, heter det ju. Så även om de självskärpande keramiska slipkornen är av högsta klass hjälper det inte om de inte sitter fast ordentligt i underlaget. Men det ska Tyrolit ha undvikit med sin nya lamellrondell Inox som ingår i Cerabond System-familjen. Nykomlingen har en bred polyesterrygg där slipkornen ska sitta som helgjutna tack vare ett nytt bindemedel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail:
Publicerad 2014-02-10 10:37:48