Skatteverket räknar kallt med att bostadsrättsföreningar och näringsidkare kommer att överlåta ansvaret för personalliggare till den enskilda byggnadsfirman.
– Man får ta höjd för det som byggare för det blir ju en extra kostnad, sa rikssamordnaren Conny Svensson på Skatteverket i samband med ett seminarium på tisdagen och ledande bostadsrättsföreträdare rekommenderar föreningarna att överlåta ansvaret. Många småföretagare räknar nog inte med att befatta sig med personalliggaren som krävs på byggarbetsplatserna sedan årsskiftet. Reglerna är ju inte tillämpliga på rot-jobb eller på arbeten där den sammanlagda arbets- och materialkostnaden för byggverksamheten på en viss byggarbetsplats beräknas bli högst fyra prisbasbelopp (för närvarande cirka 180 000 kronor) exklusive moms.
Och bostadsrättsföreningar som vill renovera sina hus eller näringsidkare som kanske planerar att fräscha upp sina butikslokaler bär som byggherrar själva ansvaret för att föra personalliggare.
Kommer att överlåtas
Men Skatteverket har i takt med de kontakter som tagits med branschföreträdare insett att ansvaret för personalliggarna kommer att överlåtas till byggföretagen.
– Vi märker en okunskap hos till exempel bostadsrättsföreningar som inte ens förstår att de är byggherrar, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.
I praktiken kommer alltså även de mindre byggfirmor drabbas som har bostadsrättsföreningar och näringsidkare som kunder. Överlåtelsen från byggherren måste dock ske skriftligt. Men om byggherren inte tar upp frågan om personalliggare och bygger sätts igång kan byggaren ändå känna sig lugn. Den avgift på 25 000 kronor på utebliven anmälan eller 12 500 kronor för att personalliggaren inte finns på plats drabbar byggherren.
– Men här är det viktigt att byggfirman påminner byggherren om personalliggaren. Annars får inte lagen det genomslag som vi hoppas på.
Lekmän
Frågan är om de behöver det. Bostadsrätterna, som är Sveriges äldsta rikstäckande organisation för bostadsrättsföreningar uppmanar nu brett alla sina medlemmar att inte befatta sig med personaliggaren.
– Föreningarnas styrelse består ju av lekmän som inte kan sådant här. Jag ser ingen anledning att de ska ta hand om saker som handlar om byggföretagets personal, säger Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist till Byggaren.
För säkerhets skull erbjuds medlemmarna i Bostadsrätterna kostnadsfritt utbildning angående personalliggaren i regi av Sveriges Byggindustrier.
Conny Svensson säger utifrån de erfarenheter Skatteverket har av personalliggare i andra branscher sedan flera år att en del företag struntar i personalliggaren och betalar kontrollavgifterna först när myndigheten kommer på besök.
Nåd till en början
Skatteverket kommer inte att fälla några syndare i byggbranschen till en början.
– Vi kommer att hålla en mjuk linje det första halvåret.
I början av året nöjde sig Skatteverket med att åka runt och informera om personalliggaren men de senaste veckorna har både spontana och föranmälda besök gjorts ute på byggarbetsplatser.
– När vi föranmält besöken har det visat sig fungera bra men när vi kommit oanmält ser det sämre ut. Många har inte fått in rutinerna och skaffat utrustning.
Hittills har 5 000 byggarbetsplatser anmält sig till Skatteverket för att föra personalliggare. Det är långt färre än det verkliga antalet som beräknas till cirka 60 000 på ett år. Under andra halvåret kommer Skatteverket att bli tuffare och göra många oanmälda besök på byggarbetsplatser. Då gäller det att ha skaffat personalliggare. Vilken teknik som används kommer verket inte att ha synpunkter på.
Själva ansvaret för att bevara uppgifterna från personalliggaren under två år från att bygget avslutats ligger på byggfirman. Detta oavsett om det är byggherren eller byggfirman som fört personalliggaren. Ett brott mot denna regel innebär en kontrollavgift på 12 500 kronor.