Arbetsmiljöverkets nya regler är i fråga om taksäkerhet, menar många, något otydliga. Frågan är hur hantverkare ska göra för att undvika sanktionsavgifter.
– Ta på personlig fallskyddsutrustning och se till att den alltid är förankrad i en taksäkerhetsanordning, tipsar Hans Eriksson, ordförande för taksäkerhetskommittén.
Taksäkerhetskommittén lanserar nu en uppdaterad hemsida i syfte att öka kunskapen för dem som arbetar på taket. Tonvikten läggs på de nya arbetsmiljöreglerna om sanktionsavgifter rörande bland annat takarbete som gäller från årsskiftet.
I branschstandarden för taksäkerhet beskrivs tillträdesvägar till tak, förflyttning på tak och fasta arbetsställen på tak. Branschstandarden ger en god uppfattning om vilka taksäkerhetsanordningar som bör monteras på taken, det vill säga, glidskydd för stegar, väggstegar och takstegar, vinds- och takluckor, gångbryggor, infästningar för personligt fallskydd och snörasskydd med mera.
– Vi har tittat på arbetsmiljölagen och föreskrfterna från Arbetsmiljöverket och beskriver vilka taksäkerhetsanordningar som behövs för att uppfylla reglerna, säger Hans Eriksson, ordförande för taksäkerhetskommittén.
När det gäller Boverkets föreskrifter menar Hans Eriksson att dessa inte är tillräckliga för att hålla en hög taksäkerhet. Därför är taksäkerhetskommitténs hemsida att rekommendera.
– Boverkets föreskrifter är bra om man till exempel ska sota en skorsten men om man behöver skotta snö elle byta trasigt tegel och så vidare fungerar inte dessa regler särskilt bra.
Arbetsmiljöverkets nya regler i fråga om taksäkerhet har av remissinstanser och branschexperter kritiserats för att vara otydliga. Frågan är hur hantverkare ska göra för att undvika sanktionsavgifter som kan hamna på tiotusentals kronor.
De som ligger bakom hemsidan är Entreprenörföretagen, Byggnads, Skorstensfejarmästarnas Riksförbund och Kommunal.
Här kan du gå in på taksäkerhetskommitténs hemsida.