Startade som snickeri i Malmö i slutet på 1800-talet
Tarkett startade som ett snickeri i Malmö 1886. Företaget hade tidigt framgång med en massiv stavparkett. Företaget växte och flyttade så småningom till Hanaskog och välkänd göingebygd i norra Skåne. Varje dag säljs numera hela 1,3 miljoner kvadratmeter Tarkettgolv- världen över.
Tarkett finns idag i över 100 länder med 12 000 anställda. Företagets omsättning är på 26 miljarder kronor. I Sverige jobbar 700 personer där omsättningen är på 1,1 miljarder kronor.
Tarkett har haft många produkter som bidragit till företagets starka tillväxt. 1938 presenterades Lindermanbrädan, där massiva parkettstavar sammanfogats till längre brädor, något som förenklade detta att lägga golv. Några år senare presenterades lamellbrädan vars konstruktion fortfarande kan sägas vara normgivande för parkettgolv i Europa.
I Sverige har Tarkett förutom sin fabrik i Hanaskog också en i Ronneby. Tarkett har sammanlagt 33 fabriker världen över.
I Ronneby tillverkade företaget 1947 den första plastplattan under namnet Tarkett. Väggmattor och mönstrade vinylgolv kom snart ut på marknaden från Ronneby. I Ronneby tillverkas fortfarande plastgolv med avnämare världen över.
På 1970-talet förvärvades Tarkett av Swedish Match. Omsättningen uppgick till 400 miljoner kronor vid tidpunkten. Den internationella expansionen fortsatte, under 1980-talet var Tarkett redan ett av världens stora golvföretag. Under 1990-talet kom närmare 90 procent av företagets försäljning från marknader utanför Sverige.
I slutet av 1997 bildades nuvarande Tarkett genom att Tarkett AG och franska Sommer Alliberts golvdivision gick samman. Företaget är noterat på börsen i Paris där företaget har sitt huvudkontor.
Innovativt företag
Tarkett har idag 25 stycken forskningscentr världen över där utvecklingsarbete ständigt pågår. Målet är att skapa bra inomhusmiljöer som samtidigt är långsiktigt hållbara.
Hur behåller Tarkett sin starka position på marknaden?
– Vi vill utveckla golv – och väggmaterial som håller hög kvalitet på flera sätt och vårt fokus ligger både på funktion, design och hållbarhetsprestanda, säger Kerstin Lagerlöf, marknadschef i Sverige.
Återvinning av material
Tarkett är ett företag som tror på återvinning. Som ett led i strategin för cirkulär ekonomi har företaget utvecklat ett särskilt system för insamling och återvinning av golv, som kallas ReStart. Systemet omfattar både vinylgolv, linoleum och textila plattor. Genom att t. ex återvinna en kvadratmeter vinylgolv minskar klimatavtrycket med drygt 10 kg CO2.
Kerstin Lagerlöf påpekar att efterfrågan på verkligt hållbara produkter ökar.
- Vi är övertygade om att cirkulär ekonomi är rätt strategi för att spara på jordens resurser, minska avfallsberget och hjälpa till att bromsa den globala uppvärmningen.