Under 2014 befann sig i snitt varje månad 7 800 utstationerade arbetstagare i Sverige. En tredjedel av dessa kom från företag i Tyskland och Polen och majoriteten var verksamma inom bygg- eller tillverkningsbranschen. Sedan 1 juli 2013 har Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta emot anmälningar från utländska företag om utstationerad arbetskraft i Sverige. Alla anmälningar som kommer in samlas i det så kallade utstationeringsregistret. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket är kontaktmyndighet i Sverige när det gäller utstationering. Myndigheten administrerar registret, informerar om vilka regler som gäller och samarbetar med myndigheter i andra länder.
Flest utstationerade kom från företag i Tyskland och Polen, därefter följer Litauen och Indien. September var den månad under året med flest utstationerade, över 10 000, där arbetstagare från Thailand står för nästan en fjärdedel. Det är en anmärkningsvärd andel jämfört med september 2013 då inga arbetstagare från Thailand fanns med i registret.
Byggbranschen störst
Mer än en tredjedel av alla arbetstagare är verksamma inom byggbranschen, alltifrån specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet, till husbyggande. Efter det kommer tillverkningsindustrin som står för en femtedel. Det kan vara tillverkning av till exempel livsmedel och drycker, men också kläder, möbler och maskiner, samt olika typer av reparationer. På tredjeplats finns informations- och kommunikationstjänster där dataprogrammering och datakonsultverksamhet står för ungefär en tiondel.
Drygt hälften av alla utstationerade arbetade i storstadsområdena Stockholm, Göteborg eller Malmö. Den vanligaste längden på utstationeringsperiod är 10 till 29 dagar och motsvarar närmare en fjärdedel av alla registreringar.
Syftet med registret är att säkerställa att alla utstationerade arbetstagare omfattas av de rättigheter som följer utstationeringslagen, under den tid som arbetet pågår i Sverige. Arbetstagarorganisationer kan därigenom övervaka att de arbetsgivare som utstationerar personal tillämpar arbets- och anställningsvillkor som följer ett svenskt centralt kollektivavtal för respektive bransch.