Mellan fem och 35 sekunder. Så länge spolar sju av tio svenskar i kranen innan deras kranvatten blir kallt. Detta innebär enorma mängder bortspolat vatten varje dag. Inte minst då hela åtta av tio svenskar vill ha sitt kranvatten iskallt. Nu vill sanitetsleverantören Grohe lyfta den ohållbara situationen och minska på det extrema vattenslöseriet i svenskarnas hem.
Vatten är vår viktigaste naturresurs och lyckligtvis en resurs vi är bortskämda med i Sverige. Men vi behandlar den inte särskilt varsamt. Grohes nylanserade kampanj Made For Swedish Water avslöjar nämligen ett rejält vattenslöseri i många svenska hem i jakten på perfekt temperatur på dricksvattnet. En ny undersökning från Grohe. visar att sju av tio svenskar behöver spola länge i kranen för att nå önskad temperatur. Drygt var fjärde svensk måste spola över 15 sekunder innan vattnet ens blir kallt. Detta innebär att svenskarna dagligen spolar bort tusentals liter vatten i onödan.
– Resultatet från undersökningen i Made for Swedish Water är både intressant och skrämmande på samma gång. Att så många tvingas spola i kranen så länge för att få kallt vatten är allvarligt då det leder till en onödigt hög vattenförbrukning och rent av vattensvinn. Det är viktigt att vi värnar om världens naturresurser och med denna insikt vill vi kasta ljus på problemet med att ineffektiva kranar och vattensystem dessvärre bidrar till ett utbrett vattenslöseri. Detta är något vi vill ändra på, säger Christina Holmberg, marknadschef på Grohe. Sverige.
Kranvattnet – isande kallt
Made for Swedish Water undersöker svenskarnas inställning till sitt kranvatten och hur de föredrar det. Och resultatet visar att svenskarna är bestämda när det kommer till vilken temperatur som dricksvattnet bör ha. Åtta av tio uppger att kranvattnet bör vara iskallt. Enbart några procent föredrar rumstempererat kranvatten. Dock skiljer det sig åt mellan åldrarna. Fler unga i åldrarna 16-34 år föredrar sitt kranvatten iskallt, medan äldre över 60 år i dubbelt så hög utsträckning föredrar kranvattnet rumstempererat.
– Svenskarna är kräsna när det kommer till temperaturen på dricksvatten. Det ställer höga krav på att kranarnas funktion kan tillgodose önskan om iskallt vatten utan att bidra till en onödigt hög vattenförbrukning. Vår undersökning visar att så inte alltid är fallet, vilket resulterar i att fler bör fundera på hur miljövänlig den egna kökskranen egentligen är, avslutar Christina Holmberg.
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av Grohe. Undersökningen genomfördes i november 2020 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 2644 personer deltagit i åldrarna 18 år och äldre. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt