Det finns många kryphål för oseriös byggbolag som bygger bostadsrätter att fuska med kvalitén och samtidigt slippa ansvar när byggfusket uppdagas. Det säger Jonas Anund Vogel, doktorand vid KTH i Stockholm som forskar kring ny teknik i byggande av flerbostadshus till Sveriges Radios Ekoredaktion.
– Man tror att man köper en bra produkt när man köper en ny bostadsrätt. Men man har inte en aning om vad det är man köper. Och eftersom det inte finns varken straffsatser om man inte bygger med kvalitet eller att det finns någon sorts incitament att bygga med kvalitet och långsiktig hållbarhet – så klart att det finns möjlighet för de som vill fuska att fuska, säger Jonas Anund Vogel doktorand vid KTH i Stockholm som forskar kring ny teknik i byggande av flerbostadshus.
Ett av de problem som nämns i Eko-inslaget är vem som har ansvaret för fel och brister som uppstår efter garantitiden, som ofta är tre till tio år. När byggbolagets tillfälliga styrelse under byggtiden lämnar över till en permanent styrelse, flyttas också ansvaret till de boende.
– De har ingen aning om vad som hänt i bostadsrättsstyrelsen innan, utan de ger styrelsen ansvarsfrihet och sedan är det omöjligt rent juridiskt att klaga på någonting. Styrelsen i sig har ju redan godkännt allting och det är de boende själva.
Forskaren menar att det är lätt för oseriösa bolag att välja det billigaste materialet. Enstegstätning i fasad har varit ett sätt att bygga billigt och kortsiktigt är ett exempel. Ett annat är att energikostnaderna blir högre än planerat vilken innebär att den ekonomiska planen måste skrivas om.
För två år sedan skrev Jonas Anund Vogel en artikel om problemen. Och han fick en hel del respons från bostadsrättsägare.
– Deras fasader håller på att gå sönder. derat tak- och hängrännor rostar, toalettstolar och handfat går sönder efter bara några år. det är ett stort utbrett problem och det blir en stor kostnad för all renovering i samhället och att det här är ett stort resursslöseri när man måste bygga om moderna bostader.