Byggnadsfirman Viktor Hanson är Stockholms äldsta byggnadsfirma. Firman etablerades 1914. Viktor Hanson har hunnit med att bygga många kända hus i Stockholm under tidens gång.
Nu kan Viktor Hanson glädja sig över att ha vunnit en viktig tävling, nämligen att bygga radhus på Lidingö- i klassisk fin stil.
Det var nämligen Viktor Hanson som vann tävlingen om att bygga radhusen i Högsätra – den stadsdel som moderatledda Lidingö satsar på med ny klassisk bebyggelse. APH Arkitektet är också att gratulera, det är nämligen firman som ritat husen. Tidningen Byggaren har i ett tidigare nummer skrivit om Viktor Hanson.
Bort med tidigare 60-tals bebyggelse. In med klassisk bebyggelse. Det är modellen i denna del av Lidingö. Byggföretaget Titania- som tidningen Byggaren för övrigt också berättat om i en huvudartikel, har fått uppdraget att bygga större hus i klassisk stil i stadsdelen.
32 radhus
Uppdraget för Viktor Hanson blir att bygga 32 radhus i klassisk stil. När radhusen står färdiga är i skrivande stund inte klart, först skall detaljplanen godkännas, det sker 2023. Byggprocessen kan därefter ta fem år. Lidingö stad ska godkänna nödvändiga installationer, att bygga de 32 radhusen kan ta närmare fem år.
Beslutet att utse Viktor Hanson AB som vinnare i markanvisningstävlingen fattades av kommunstyrelsen Lidingö stad före sommaren. Markanvisningstävlingen för radhus var den tredje och sista tävlingen i Högsätra stadsbyggnadsprojekt.
- Viktor Hansons radhus förhåller sig väl till stadens vision om att den nya bebyggelsen i området ska präglas av småskalighet, grönska och högkvalitativ arkitektur med klassiskt anslag, säger projektledaren Ida Aronsson.
- Det klassiska uttrycket tillsammans med småskaligheten ger en fin och anpassad balans till det övriga området med de nya flerbostadshusen och Hälsan hus, säger projektledare Ida Aronsson.
Småskaligt
Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande kommenterar på följande vis:
– Vi har eftersträvat småskalighet och grönska med en gestaltning som är förankrad i Lidingös historia. Jag är extra glad över att fler Lidingöbor nu kommer kunna flytta in i eftertraktade radhus. Markbostäder är mycket efterfrågade bland Lidingöborna.
En markanvisning ger en byggherre eller exploatör ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor få förhandla med kommunen om att köpa eller hyra kommunal mark och bygga på den. En markanvisning ger alltså staden möjlighet att styra utvecklingen av området utan att själv vara byggaktör.
God arkitektur
Peter Nilsson är VD för Viktor Hanson. Han uttrycker en glädje över att ha vunnit uppdraget.
- Vi är glada och stolta över att få möjlighet att genomföra ett bostadsprojekt på Lidingö. Det är roligt att tillsammans med Lidingö stad få genomföra våra och kommunens tankar att med god arkitektur, hög kvalitet och hållbarhet i fokus skapa nya bostäder i ett av Lidingös mest expansiva områden säger Peter Nilsson.
I februari 2021 stod det klart att Storstaden fick uppdraget att bygga nya flerbostadshus i stadsdelen med cirka 130 lägenheter. Byggnadsföretaget Titania ska uppföra denna fastighet.
Tre projekt
I Högsätra stadsbyggnadsprojekt ingår även delprojekten Högsätra idrottsområde och Lillåkersvägen. Detaljplanen för idrottsområdet vann laga kraft i mars 2022 och gör det möjligt att bygga fler idrottshallar i området, samtidigt som park och naturmiljö ska skyddas. Delprojektet Lillåkersvägen ägs av en bostadsrättsförening och ytan som ska utvecklas består av ett parkeringsdäck där bostäder ska planeras.