Enfamiljshusen som beställs av privatpersoner ska nu få sitt eget utmärkelse av Sveriges Arkitekter – Villapriset. Medan stora kommersiella och offentliga byggnader tidigare belönats lyfts nu vardagslivets arkitektur fram. Placering på tomten, byggnaden, inredningen ingår också i bedömningen.
Ariella Nisell, kommunikationschef på Sveriges Arkitekter, varför väljer ni att uppmärksamma villa-byggnaderna?
– Vi tycker all arkitektur är viktigt i alla skalor. Sveriges Arkitekter prisar allt från inredningar genom Guldstolen till planering genom vår Planpris. Men det är sant att det ofta är företag eller offentliga myndigheter som genomför dessa projekt. Med Villapriset vill vi uppmärksamma privatpersoners ambitioner.
Vad ryms inom ”storartad arkitektur i det lilla formatet”? Gäller det bara extremt exklusiva hus ritade av stjärnarkitekter?
– Storartad arkitektur inom det lilla formatet handlar om att man kan göra mästerverk även om man har en begränsad budget, inte ska bygga något stort eller har en alldeles vanlig tomt. Priset kan gå till ett alldeles vanligt hus bara det har det där speciella som gör att det blir fantastiskt.
Finns det genom detta pris möjlighet för mindre byggfirmor, kanske enmansföretagare, att äntligen få dela äran över ett pris?
– Javisst!
Det är ett brett spektrum av kriterier ni tar hänsyn till: Placering på tomten, byggnaden, inredningen. Vad kommer det sig att ni inte bara bedömer byggnaden i sig?
– Hur man placerar en byggnad på en plats kan ha avgörande betydelse för dess kvaliteter – utsikter, klimatanpassning relation till omgivningen osv. På samma sätt har inredningen, hur rummen är utformande, hur man använder olika material i inredningen också stor betydelse för hur man upplever huset, hur det kommer att hålla över tiden och hur man kan använda det.
Vad hoppas ni åstadkomma med priset?
– Vi vill gärna visa på betydelsen av det vardagliga byggandet som har stor betydelse för många människor.