Håll koll på vinkelslipmaskiner, sticksågar och tigersågar. Där är skillnaderna störst mellan ”värstingar” och ”bästingar” beträffande vibrationer. Den minst skakiga sticksågen kan du använda en hel arbetsdag, den värsta sågen bör du bara hålla i under några minuter om du är rädd om hälsan.
– Men det går att eliminera vibrationsskadorna i mycket hög grad, hävdar Hans Lindell som leder ett verktygsprojekt för att just visa detta.
I Byggarens nummer sex intervjuades överläkare Catarina Nordander som oroas över att många inom byggbranschen har skadats av vibrerande verktyg och att allt fler unga visar upp symptom som domningar, nedsatt känsel och vita fingrar. Pressade arbetstider och mer ensidiga arbetsuppgifter gör att den här typen av skador tycks öka. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat (m/s²) och här gäller det att hålla ögonen öppna på vibrationsvärdet för de verktyg du använder eller ska köpa.
Det är få verktyg som vibrerar mindre än 2,5 m/s². Då kan de utan vidare köras non-stop under ett helt arbetspass på åtta timmar. Här återfinns många skruvdragare, några borrmaskinsmodeller och cirkelsågar.
Även de bästa vinkelslipmaskinerna kvalar in i denna arbetsmiljömässigt goda kategori.
Tigersågarna utgör ett speciellt bekymmer. Deras uppmätta värden är för bra för att spegla verkligheten!
– De är lite luriga eftersom de kan slå vilket gör att redovisade vibrationer underskattas mycket, säger Jakob Riddar, som sammanställer uppgifter om vibrerande verktyg vid Arbets- och Miljömedicin i Lund. För slående verktyg i allmänhet är redovisade/ uppmätta vibrationsvärdet ofta underskattade då mätstandarden räknar bort slagen, påpekar Jakob Riddar.
Insatsvärden
Hur länge kan du då använda ett vibrerande verktyg utan att du riskerar medicinska konsekvenser? Enligt försiktighetsprincipen talar man om så kallade insatsvärden. Det är tider du ”bör” hålla dig inom för att vara på den säkra sidan.
Vid värdet 5,0 m/s² rekommenderas du att använda verktyget i högst två timmar under en dag. Ökar vibrationerna till 7,5 m/ s2 krymper användningstiden till en timme. Och sen går det utför i allt snabbare takt, är nivån angiven till 10 begränsas tiden till en halvtimme, vid 15 m/s² bör du inte överskrida 13 minuter och vid 20 m/s² återstår futtiga 7 minuters dagligt utnyttjande av verktyget. Använder du flera olika handhållna maskiner ska du alltså se till den samlade användningstiden.
Och valet av modell gör skillnad. Exempelvis den minst vibrerande sticksågen anses så skonsam att den utan vidare kan utnyttjas under mer än åtta timmar. Det ska jämföras med vibrationsvärstingen, som du bör lämna ifrån dig efter ett fåtal minuters användning.
– Hör alltid med maskinleverantörerna vilka värden de har för sina respektive modeller. Det mest tillförlitliga värdena är dock de som mäts upp i fält och där mätningarna gjorts i olika material. Dessa redovisas i vetenskapliga databaser, säger Jakob Riddar.
Ingen bortkastad tid
För Byggarens räkning har han inför sista numret som kommer i december tagit fram ett urval relativt nya sticksågar med värden uppgivna av respektive leverantör. Listan omfattar Bosch, DeWalt, Makita, Milwaukee och Hilti och där spännvidden är mellan 4,5 och 14,5 m/s². Med detta vill vi visa att det inte är bortkastad tid att ta reda på den här informationen när du ska investera i nya maskiner. Jakob Riddar berättar att vibrationsnivån som tillverkarna måste uppge regleras av EU:s Maskindirektivet (2006/42/EC) som senast uppdaterades 2009.
– Detta gjorde att tillverkarnas uppgivna nivåer nu bättre överensstämmer med de som uppmäts i fält.
Men fortfarande är det stor skillnad mellan hur mycket information olika tillverkare anger.
– Vissa tillverkare ger enbart ett vibrationsvärde medan andra uppger de olika vibrationsvärdena vid bearbetning av olika material. Det betyder att en modern maskin med högre angivet vibrationsvärde i praktiken kan vibrera mindre än ett äldre verktyg med lägre angivet vibrationsvärde enligt gamla standarden.
Äldre maskiner vibrerar mer
Fast normalt vibrerar äldre maskiner mer än moderna men det stämmer inte alltid. Men då måste man ta hänsyn till att den moderna maskinen kanske har bättre kapacitet än den gamla och därför gör jobbet snabbare. Så sammantaget kanske den moderna maskinen är mer hälsosam att använda trots att den avger mer vibrationer.
Att vi ändå har en handhållen maskinpark där vibrationerna inte är minimerade, beror bland annat på att tillverkarna under årens lopp inte satts under press. Det anser Hans Lindell som ansvarar för området ljud och vibrationer på forskningsinstitutet Swerea i Göteborg..
– Byggbranschen och hantverkarna har inte efterfrågat vibrationsvänliga verktyg tillräckligt mycket och därför har inte den frågan prioriterats av företagen. Det har också funnits en föreställning att maskiner måste bli otympliga och tunga för att vibrationsdämpa dem, men det stämmer inte, påpekar Hans Lindell som talar av egen erfarenhet.
Fast nu tycks utvecklingen på området ta ett stort kliv framåt. Med stöd av 7,5 miljoner av statliga forskningspengar leder Swerea projektet ”Noll Vibrationsskador” där exempelvis maskintillverkare, myndigheter och representanter för byggbranschen ingår. Programförklaringen lyder: ”Projektet syftar till att ta bort vibrationsskador på människor genom att utveckla lågvibrerande maskiner som samtidigt stärker maskintillverkarnas och de användande företagens konkurrenskraft och minskar samhällets och företagens kostnader för skadade människor.”
Sex så kallade konceptmaskiner ska utvecklas och vara klara senast 2017. Den första maskinen är redan färdig – en pneumatisk mejselhammare vars vibrationsnivå är ”en bråkdel” jämfört med tidigare modellers samtidigt som man lyckats med konststycket att halvera vikten.
Övriga fem konceptmaskiner är inte helt spikade men sannolikt kommer de att bestå av en pneumatisk borrmaskin för stenarbeten, en mutterdragare, en borrhammare, en tigersåg och en markkompaktor. Konceptmaskinerna ska sedan ligga till grund för framtida maskiner.